Undvik hål i tänderna

Karies är det som i folkmun kallas hål i tänderna och är en infektion på tanden som orsakas av en bakterie. Denna bakterie finns naturligt i munnen och i kontakt med bland annat socker utsöndrar den ett ämne som bildar karies på tänderna. Det är därför viktigt att du inte går och små-äter för ofta.

Gör du det sänks nämligen pH-värdet i munnen och dina tänder utsätts lättare för karies. Ett bra tips för att förhindra detta är att ha som regel att inte stoppa saker i munnen oftare än 5-6 gånger per dag.

Att helt undvika sötsaker som godis och kakor är lättare sagt än gjort, ett bra tips är däremot att försöka att äta allt på en gång, vilket är mycket skonsammare för tänderna än om man går och små-äter lite i taget. Återigen är det bra att tänka på regeln om att bara stoppa saker i munnen 5-6 gånger per dag. Kom dock ihåg att detta innefattar även måltider.

Att avlägsna plack och beläggningar på tänderna hjälper dem att hålla sig friska och motverkar på så sätt karies. Se därför till att alltid borsta tänderna minst två gånger per dag. Det är ofta svårt att komma åt mellan tänderna där det lätt bildas plack och därför är det ett väldigt bra tips att använda sig av tandtråd. Ett annat bra komplement är flourtabletter. Flour är nämligen ett ämne som stärker tänderna och hjälper till att motverka tandsjukdomar.

Munsköljmedel har blivit populärt på senare år och fungerar som ett bra komplement till tandborstningen. De flesta munsköljmedel innehåller dock flera starka ämnen som vid för stor mängd istället kan skada tänderna. Munskölj bör därför inte användas varje dag utan enbart ett par gånger per vecka.

Saliv fungerar som ett naturligt skydd emot karies och andra tandsjukdomar och är jätteviktigt för att tänderna ska hålla sig rena och friska. Det händer dock att kroppen slutar producera en tillräckligt stor mängd saliv. Detta kan bero på stress, sjukdomar eller användande av olika sorters läkemedel. Upplever du muntorrhet är det jätteviktigt att du kontaktar en tandläkare. Annars finns det risk för att dina tänder skadas.