Tandblekning – Hos tandläkaren och hemmabaserade system

Det är inte ovanligt för människor som är angelägna om sin image att vara lika angelägna om sitt välbefinnande när det gäller personliga behandlingar av något slag. Det gäller t.ex. frågan om skillnaden mellan tandläkarblekning och hembaserad tandblekning. Om du kan bleka dina tänder hemma, varför bry sig om att göra det hos tandläkaren? Omvänt kan man fråga sig ”Varför riskera att bleka tänderna hemma när du kan få en säker och professionell tandblekning hos en tandläkare?”

Tandblekning hos tandläkaren – definitioner

Det är helt normalt att vara på sin vakt med hembaserade produkter som säger sig vara minst lika effektiva som sin professionella industriella motsvarighet. I vissa fall, där tandblekningsprodukter gör anspråk på att vara ”minst lika bra” eller till och med bättre än tandläkarens blekning, är det inte riktigt sant. Men vanligtvis kan tandblekningssystem som säljs i disken eller online vara effektiva och kan ge tillfredsställande resultat.

Det handlar bara om proceduren och behovet. Att gå till tandläkaren ger dig professionell vård och en snabbare tandblekningsprocess, säkerligen två saker som har betydelse när det handlar om hälsovård och moderna dagsscheman. Hemblekning låter dig däremot få total kontroll över appliceringsprocessen och likaså flexibiliteten när det gäller att schemalägga appliceringarna. Låt oss fundera på hur tandläkarens blekning och hembaserade blekningssystem fungerar, och även undersöka fördelarna och nackdelarna av de båda varianterna.

Tandläkarblekning – hur det fungerar

Förutom det uppenbara behovet av att boka en tid med din tandläkare och genomgå behandlingar på tandläkarklinik, finns det andra procedurer som inte kan replikeras någon annanstans. En typisk procedur är som sådan: innan tandspecialisten lägger på ett tandblekningsmedel på dina tänder rengör ofta tandläkaren dina tänder först och även lagar hål. När han väl är nöjd med dina tänders skick fortsätter han med att applicera ett tandblekningsgel på tandköttet för att skydda det från behandlingen. När det är på plats applicerar tandläkaren en hög koncentration av tandblekningsmedel på dina tänder, och även ett speciellt ljus för att snabba på blekningsprocessen. En tandläkarblekningsprocedur sker i ett enda besök.

Tandläkarblekning – fördelar

Den största fördelen av en tandblekning hos tandläkaren är att den går snabbt och är garanterad att utföras professionellt. Som nämndes tidigare är dessa två faktorer kanske de viktigaste överväganden för många människor. Vad kan vara bättre än att se omedelbar effekt av en professionell tandblekningsbehandling? Dessutom slår inget förtroendet av att ha en tränad och erfaren tandläkare som tar hand om dina tänder.

Tandläkarblekning – nackdelar

Den största nackdelen av att gå till tandläkaren är kostnaden. De flesta blekningsprocesser hos tandläkaren kostar åtminstone runt 2000 kr per gång och kan stiga uppemot 10 000 kr på en del platser. Många har helt enkelt inte råd att spendera så mycket pengar på tandblekning, oavsett hur mycket de behöver det.

Tandblekning hemma – hur det fungerar

Det finns olika hembaserade tandblekningssystem på marknaden. Produkter varierar från tandband till blekande tandkräm till blekningsgel och speciella tandblekningsskenor som sätts på tänderna. När det gäller de senare finns det ”en storlek passar alla”-skenor på marknaden men de bästa är de som är anpassade. Här är varför: anpassade skenor erbjuder bättre passning för dina tänder, vilket betyder att tandblekningsmedlet appliceras jämt över dina tänder. Anpassade skenor förhindrar också att medlet läcker, vilket kan skada ditt tandkött och såklart även slösa på medlet.

Bleka tänderna själv – fördelar

Ett hembaserat tandblekningssystem är billigare än tandblekning hos tandläkaren. Du kan spara tusentals kronor genom att bleka dina tänder själv. Du är även fri att använda tandblekningsutrustningen utefter ditt eget schema. Det är bra om du är en väldigt upptagen person och har lite tid att undvara för en eftermiddag hos din tandläkare.

Bleka tänderna själv – nackdelar

Du måste vara kompetent och kunna noggrannt följa instruktioner. Du måste även vara dedikerad åt uppgiften. Tandblekning hemma är en förlängd process som kan pågå bortom två veckor i jämförelse med tandblekning hos tandläkaren som kan gå under ett enda besök. Om du inte är engagerad eller oförmögen att upprätthålla ett ordentligt schema blir inte processen lika effektiv eller kanske inte fungerar överhuvudtaget.

Slutsatsen

Vad som blir mest uppenbart när man undersöker fördelarna och nackdelarna av båda typerna av behandling är att det beror till stor del på kostnad och tidsflexibilitet. Här är ett bra tandblekningstips: om du har råd med en tandblekning hos tandläkaren (och inte vill besvära sig med att prova hembaserade produkter) är det troligtvis det bästa valet. Om det inte ligger inom din budget (och om du är bekväm med hembaserade tandprodukter) så är gör-det-själv-vägen bäst för dig.

Det som är viktigt att komma ihåg är att det egentligen inte finns någon överlägsen tandblekningsmetod. Hembaserade tandblekningsprodukter innehåller mindre mängd av karbamidperoxid än de medlen tandläkaren använder. Det betyder inte att de är mindre effektiva – det tar bara längre tid att se resultatet. Det är en viktig skillnad mellan tandblekning hos tandläkaren och att göra det själv hemma. Det handlar inte om vilken metod som är bäst för båda är effektiva. Det handlar mest om flexibilitet.